#BOOS Polertiek

Achtergrond

2017 was het jaar van de Tweede Kamerverkiezingen. Presentator Tim Hofman had dat jaar als doel om jongeren meer betrokken te laten zijn in de politiek. Van alle stemmers in Nederland, stemt de doelgroep tussen de 18 en 34 jaar oud het minst van allemaal. Tim had als doel om deze groep mensen te laten stemmen in 2017.

Met zijn Youtube programma #BOOS, met een eigen stijl en taal, had hij in korte tijd een enorm aantal jongere volgers. Tijd om #BOOS in te gaan zetten in het behalen van zijn missie. #Polertiek een spin off van #BOOS, waar jongeren worden geholpen om politieke kwesties op te lossen.

Hoe realiseren wij meer politieke engagement onder jongeren in de aanloop van de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2017? Door een #BOOS Polertiek app te realiseren met zelfspot de ziel van de Youtube serie #boos, met een kieskompas, opiniepanel, oorkonden en soundbord, maar net even anders dan de traditionele kieskompas apps.

Mijn rol

Tijdens het project was ik verantwoordelijk voor het mede uiteenzetten van het concept, onderzoek, interaction design en visueel design (samen met de designer / front-end developer van Elastique).

Het team

Het project was een samenwerking tussen BNNVARA (concepting, UX/UI en project management), Elastique (development) en het Kieskompas ( stemadvies en API). Ik werkte samen met onze product owner, collega UX design strateeg, innovatie specialist en met de redactie van #BOOS.

Uitdagingen

  • Hoe kunnen we de doelgroep (en het liefst daarbuiten) van 18 tot 34 jaar van #BOOS aansporen om te gaan stemmen?
  • Hoe kunnen we hen helpen op basis van hun voorkeuren op welke politieke partij te stemmen?
  • Hoe kunnen we de privacy van de gebruikers waarborgen, maar wel de beste statische gegevens uit de app halen?
  • Hoe realiseren we de app in een recordtijd van 8 weken en minimaal 2 weken voor de verkiezingen te lanceren?

Technische middelen

Om de app snel te kunnen realiseren namen wij contact op met André Krouwel van het Kieskompas, om te kijken of we hun expertise konden gebruiken bij het maken van een eigen kieskompas. André was meer dan enthousiast in het idee en bood ook aan te helpen bij de logistiek.

Hierdoor konden wij gebruik maken van de Kieskompas API en hun data en algoritme inzetten om een eigen kompas app te creëren. Dit beperkte het concept en ontwerpvrijheid, maar zorgde wel voor een snellere technische realisatie van de app. De ontwikkelaars van het Kieskompas zouden nauw samenwerken met het ontwikkelteam van Elastique om te helpen bij de implementatie.

Onderzoek inzichten

Desk research en guerrilla onderzoek

  • Mijn stem maakt het verschil niet.
  • Ik weet onvoldoende van politiek om te kunnen bepalen op welke partij ik moet stemmen.
  • Politiek boeit mij totaal niet.
  • Ik heb geen vertrouwen in de politiek.
  • Alle partijen lijken toch grotendeels op elkaar.

Er is veel tijd besteed in het bepalen van de juiste strategie en concept van de app. Want hoe krijg je jongeren geprikkeld met de app, om uiteindelijk ook te gaan stemmen tijdens de Tweede Kamerverkiezingen? Diverse brainstormsessies zijn gehouden, waar veel van onze ideeën gesneuveld zijn door technische beperkingen en haalbaarheid. Een belangrijk vraagstuk was hoe wij het bestaande kieskompas meer #BOOS konden maken. Uiteindelijk is er een helder concept met passende architectuur geformuleerd.

De #BOOS polertiek app was een custom versie van het Kieskompas, waar gebruikers op politieke stellingen een antwoord konden geven uit 5 opties. Wanneer het kieskompas in de Polertiek app volledig zou zijn ingevuld, laat de app zien hoe je als kiezer in relatie stond tot het politieke landschap. En dit alles in de karakteristieke stijl van #BOOS.

Met een helder concept, architectuur en onderzoeksresultaten, ben ik samen met mijn UX strateeg collega aan de slag gegaan met het uitwerken van een flow diagram. Wij hebben daarbij ook gekeken naar de toekomst van de app, na afloop van de Tweede Kamerverkiezingen. Wij zagen voldoende potentie in de app om deze als een verlengstuk in te zetten van de #BOOS community.

Schetsen & flows

Na het uittekenen van de initiële flows zaten we nog met de vraag hoe ons hoofdconcept eruit zou gaan zien: Het politieke landschap. Het idee was om een soort van web te hebben, met daarin de gebruiker in het midden en daar omheen de politieke partijen. De partijen staan dichtbij of veraf afhankelijk van de antwoorden die zijn gegeven op de stellingen in het kieskompas. Een wel erg realistische vorm van user-centered design.

#BOOS landschap schets

#BOOS polertiek flow schetsen

#BOOS Polertiek brainstorm

Van chaos orde scheppen (design)

Naast het testen en uitwerken van de flow ben ik aan de slag gegaan met het opzetten van een styleguide. De #BOOS redacteuren hadden een bibliotheek met video assets, kleuren en typografie om mee te werken. Maar een styleguide creëren was nog een uitdaging. De assets vormde geen coherent geheel om een vertaalslag te maken naar een app. Met wat experimenteren, veel overleg en material design als uitgangspunt te gebruiken lukte het uiteindelijk wel.

#BOOS Polertiek - styleguide

Samen met mijn collega begonnen we aan de wireflows met potlood en papier uit te schetsen. Dit gaf ons iets om over te discussiëren en feedback over op te halen bij onze stakeholders.

 

Onboarding wireflow

#BOOS general wireflow

We hebben bestaande mobiele patterns gepakt (material design) en de #BOOS ‘design taal’ daarop toegepast. Na een aantal feedback rondes hebben wij het volgende uitgewerkt:

#boos-polertiek-app-vd

Features:

  • Kieskompas met politieke standpunten, herschreven in de #BOOS tone of voice. Deze standpunten zijn aangevuld met video’s gemaakt in #BOOS stijl, om meer achtergrondinformatie te geven.
  • Soundboard met soundbytes van het Youtube programma.
  • Opiniepanel
  • Een #BOOS oorkonde die een gebruikt kreeg na het invullen van het kieskompas.

Easter eggs

Naast de gebruikelijke functionaliteit zijn er een aantal easter eggs geïntroduceerd.

  • In het programma van #BOOS wordt regelmatig gebruik gemaakt van een confetti kanon. Wij vonden het een leuk idee om dit ook te integreren in de app. Bij het schudden van je telefoon wordt een digitale confetti kanon afgeschoten, waarbij het scherm bedekt is met digitale confetti.
  • Groenten komen vaak random voor als gimmick in het programma, dus hebben we in de app instellingen een broccoli toggle toegevoegd.

Resultaat

Een absurde kieskompas met vragen en antwoorden in het taaltje van #BOOS, waarbij jongeren hun eigen politiek landschap in kaart brengen. Een te gek soundboard met de volstrekt idiote geluiden die vrijgespeeld kunnen worden en een fantastische #BOOS oorkonde die de gebruiker krijgt door het kieskompas in te vullen. De #BOOS Polertiek app stond binnen een dag op 45.000 downloads in de app stores, trending op Twitter en Tim zat natuurlijk aan tafel bij De Wereld Draait Door. Totaal is de app meer dan 160.000 keer gedownload en heeft de app een zilveren DIA Zilveren DIA Award – communities gewonnen.